Ana Ivanović osvojila je Rolan Garos 2008. godine trijumfom nad Dinarom Safinom u finalu.

 
 
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Nakon tog grandioznog trijumfa u Parizu niko nije mogao ni da pretpostavi da će za sledeću veliku pobedu Ane na Gren slem turnirima biti potrebne da prođu godine.

U međuvremenu je odigrala samo jedno Gren slem četvrtfinale, na US openu 2012.

Titula u Ouklendu donela je Ivanovićevoj potrebno samopouzdanje pred Melburn, iako žreb nije bio baš povoljan - velika Serena Vilijams čekala je već u četvrtoj rundi, sa impozantnim skorom protiv Ane 4:0, bez izgubljenog seta.

Beta/AP Photo/Andrew Brownbill
 
Prošla je Ana tri kola, pobedila domaću uzdanicu i bivšu Gren slem šampionku Samantu Stosur, ali i pored toga malo ko je očekivao podvig protiv Serene. Međutim, Ana je odigrala svoj najbolji meč u poslednjih pet godina i napravila najveću senzaciju na turniru - 4:6, 6:3, 6:3.

Istina, Serenu su mučila leđa, ali i njen trener Patrik Muratoglu je naglasio da je pred meč sa Danijelom Hantuhovom situacija bila “puno gora“, pa je Serena slavila sa 6:3, 6:3. Za razliku od njega, Vilijamsova je pokušavala da izbegne pitanja novinara u vezi sa povredom i više puta je naglasila Aninu fenomenalnu igru.

Beta/AP Photo/Aaron Favila
 
 

U meču sa Serenom, iako je Ana ne preterano dobro pogađala prvi servis, učinak njenog početnog udarca je bio vrlo dobar. Kada je pogađala servis to je bilo precizno i učinkovito u smislu pripreme poena, pa se Ana nije suočila ni sa jednom brejk loptom u drugom i trećem setu. Takođe, na drugom servisu nije bilo panike. A kada Anin servis funkcioniše i ostali elementi igre su mnogo bolji. To se prevashodno odnosi na forhend, kojim je upisala 18 vinera i nadigrala Serenu.

Beta/AP Photo/Aaron Favila
 

Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće da Ivanovićeva nije bila čvrsta tamo gde je ranije obično bio problem – u glavi. Baš kao ni protiv Stosur, Ana se nije unervozila posle gubitka prvog seta i krenula u bezglavi juriš, već je ostala staložena i dosledna svom planu igre.

Kada je Ivanovićeva napravila brejk početkom trećeg seta, postojala je opravdana bojazan da ga do kraja neće sačuvati. Jer Ana ima neslavnu tradiciju ispuštanja i većih prednosti, kao i nesigurnosti u trenucima kada treba da se završi meč.

Međutim, u naredna četiri gema Ivanovićeva je izgubila isto toliko poena, u poslednja dva niti jedan, a nije je poremetila ni propuštena meč lopta na Serenin servis.

Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko