Blog

ATLETIKA - MARATON U PODGORICI: Olivera Jevtić pobedila i izborila olimpijsku vizu

ATLETIKA - MARATON U PODGORICI: Olivera Jevtić pobedila i izborila olimpijsku vizu

Olivera Jevtić pobednica je 22. Podgoričkog maratona. Naša atletičarka je stazu od 42 km i 195 metara pretrčala za dva sata, 39 minuta i 31 sekund i tako ispunila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016.godine. Norma za put u Brazil iznosila je dva sata i 42 minuta.

Ovaj internacionalni maraton je istovremeno bio i Prvenstvo Balkana, gde su srpski atletičari trijumfovali u obe konkurencije. Olivera je po peti put pobedila na Podgoričkom maratonu i tako ujedno postala i šampionka Balkana.

Drugo mesto osvojila je Tepkuri Bivot iz Kenije, a treće Bugarka Milica Mirčeva.

Rekorderka Podgoričkog maratona, Jevtićeva, osim poslednje dve, najbolja je bila i 2008, 2009. i 2012. godine.

olja

„Moje prethodne trke davale su mi nadu da mogu da ostvarim ovu normu, tako da sam s tim ciljem i došla u Podgoricu. To sam uspela i zadovoljna sam postignutim rezultatom. Nijesam želela da forsiram. Drago mi je što sam ponovo pobedila na stazi čiji sam rekorder. Sada bez opterećenja mogu da se spremam za Olimpijadu“, rekla je naša najbolja atletičarka u trčanju na duge staze.

"Ovo mi je bio prvi maraton posle godinu dana. Za tri nedelje me očekuje trka u Valensiji, na koju idem potpuno opušteno, a koja bi mi bila poslednja šansa za olimpijsku vizu u slučaju da sam kojim slučajem u Podgorici trčala ispod norme" - dodala je Užičanka.

U muškoj konkurenciji prvo mesto zauzeo je kenijski atletičar Džastos Kiprono. Kenijac je 42.195 metara dugu stazu Podgorica - Golubovci - Tuzi - Podgorica prešao za dva sata, 19 minuta i 20 sekundi. Njegov sunarodnik Pol Koreč osvojio je drugo mjesto sa rezultatom dva sata, 19 minuta i 28 sekundi, dok je treći bio Marokanac Lahcen Mokrai (2:21,52).

maraton

Srpski maratonac Darko Živanović trku je završio kao četvrtoplasirani (2:23,04) i ujedno postao prvak Balkana u maratonu.

Treće mesto na Balkanu pripalo je još jednom našem atletičaru, Milošu Milovanoviću koji je ostvario rezultat 2:26,06, što mu je novi lični rekord.

Na maratonu u glavnom gradu Crne Gore učešće je uzelo oko 450 atletičara i atletičarki iz 38 zemalja.

Oliverinim rezultatom srpska atletika stigla je do sedme olimpijske vize: pre nje mesto u Riju izborili su Ivana Španović (skok u dalj), Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Amela Terzić (1.500 m), Dragana Tomašević (bacanje diska), Predrag Filipović i Vladimir Savanović (brzo hodanje).

 

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor