Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U PLIVANJU U BERLINU: Dan pobede za Srbiju, Nemac kapitulirao u finišu

EVROPSKO PRVENSTVO U PLIVANJU U BERLINU: Dan pobede za Srbiju, Nemac kapitulirao u finišu

Velimir Stjepanović je nedavno napunio 21 godinu, a već je plivačka legenda ne samo Srbije, već i Evrope i sveta. Naš as je na Evropskom prvenstvu u Berlinu osvojio drugo zlato, posle 400m slobodno, najbolji je i na duplo kraćoj deonici. Ovoga puta Stjepanović je do trijumfa je došao u superuzbudljivom finišu, gde je za svega dve stotinke nadmašio plivačku legendu, Nemca Paula Bidermana.

velja slavi pobedu na 200m slobodno

Naš as je slavio u vremenu 1:45,78 minuta, što je još jedan lični i nacionalni rekord za Velimira. Da bi se shvatilo koliko je to velika pobeda, dovoljno je samo letimično pogledati biografiju Paula Bidermana - trostruki uzastopni prvak "Starog kontinenta" upravo u ovoj disciplini, svetski rekorder, dakle, jedan od najboljih i nemačkih i svetskih plivača svih vremena. A naš Velimir ga je pobedio pred njegovim navijačima u Berlinu, što je Nemcu izuzetno teško palo, nije mogao da sakrije suze.

Trka je neodoljivo podsećala na čuveno finale Olimpijade u Pekingu na 100 delfin, kada je naš Milorad Čavić bio bolji od najuspešnijeg plivača svih vremena Majkla Felpsa. Tada je popularni "Čavke" ipak ostao bez zasluženog zlata posle velike krađe kompanije Omega, zadužene za merenje vremena, koja je ujedno bila i sponzor kontroverznog američkog plivača. Na sreću, iako je Veljin protivnik bio ljubimac domaće publike, nešto tako se nije ponovilo, pa se u Berlinu Stjepanović po drugi put popeo na najvišu stepenicu pobedničkog postolja i još jednom se u njegovu čast čula srpska himna .

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor