Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U VODENIM SPORTOVIMA U LONDONU: Srebro za Velju

EVROPSKO PRVENSTVO U VODENIM SPORTOVIMA U LONDONU: Srebro za Velju

Velimir Stjepanović osvojio je titulu vicešampiona Evrope u plivanju na 200 metara slobodno! Naš as bio je blizu osvajanja nove zlatne medalje i odbrane titule sa prethodnog šampionata u Berlinu, vodio je gotovo celu trku, ali je bio nešto sporiji u finišu i prvo mesto je pripalo plivaču iz Holandije, Sebastijanu Verskurenu, koji je bio brži za samo 24 stotinke (1:46,02; Velja 1:46,26). Treba reći da je ovo olimpijska godina i sigurno je da takmičari na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima u Londonu nisu dali svoj maksimum, jer tempiraju formu za Rio.

tuzni velja

U svakom slučaju, još jedan veličanstven uspeh Stjepanovića i srpskog plivanja. Iako Velja nije mogao da sakrije tugu što mu je zlato izmaklo bukvalno u poslednjem zaveslaju, i srebrna medalja je fantastičan rezultat.

Naš reprezentativac je prokomentarisao na svom tviter nalogu:

"Hteo sam bolje i brže, ali 2. mesto u Evropi je velika stvar. Hvala svima na ogromnoj podršci. Pružam ruku pobedniku."

Prethodno je Stjepanović u trci na 400 metara zauzeo šesto mesto u finalu, što je takođe dobar rezultat. Teško je na dva šampionata zaredom biti na pobedničkom postolju u više disciplina, pogotovo ako se zna da je kruna sezone u Brazilu, a London je samo usputna stanica.

Da podsetimo, Velimir Stjepanović, iako još nije napunio 23 godine, već je jedan od najboljih srpskih plivača u istoriji.

velja pliva

Na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine osvojio je dve medalje, srebrnu na 100 metara slobodnim stilom i bronzanu na 100 metara delfin. Iste godine ga je Olimpijski komitet Srbije proglasio za najuspešnijeg mladog sportistu, a naredne je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu osvojio dve zlatne medalje.

Godine 2012. se plasirao u finale na Evropskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin, gde je zauzeo peto mesto, kao i na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je bio šesti u finalu.

Na Mediteranskim igrama 2013. godine u turskom Mersinu je osvojio tri zlatne medalje, u slobodnom stilu na 200 i 400 metara (postavivši nove državne rekorde), kao i delfin stilu na 200 metara. Na Evropskom prvenstvu iste godine u "malim" bazenima (dužina 25 metara) u danskom Herningu je došao najpre do bronzane medalje u disciplini na 400 metara slobodnim stilom, a zatim i do titule evropskog prvaka na 200 metara delfin.

Najveći uspeh ostvario je na Evropskom prvenstvu 2014. godine u Berlinu. U trci na 400 metara slobodnim stilom osvojio je zlatnu medalju, što mu je bila prva titula prvaka Evrope u olimpijskim bazenima (50 m). Zlato je osvojio i na duplo kraćoj deonici. Iste godine je na Svetskom prvenstvu u "malim" bazenima došao do bronzane medalje na 400 metara slobodno.

Ostali naši plivači zasad nisu bili tako uspešni na šampionatu u britanskoj prestonici. Čaba Silađi u disciplini 100 metara prsno i Ivan Lenđer na 50 metara delfin ostali su bez plasmana u finale. Senćanin Silađi zaista nije imao sreće, imao je 10. vreme, samo 13 stotih delova sekunde delilo ga je od finala. Sličan peh imao je i Lenđer. Zrenjaninac je takođe bio ukupno 10. u polufinalu, 18 stotinki je nedostajalo da se nađe među osam najboljih na Evropskom prvenstvu u Londonu.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor