Blog

FINALE DAMA NA AUSTRALIJEN OPENU: 19-ta Gren slem titula za Serenu, šesta u Melburnu

FINALE DAMA NA AUSTRALIJEN OPENU: 19-ta Gren slem titula za Serenu, šesta u Melburnu

Serena Vilijams osvojila je svoju 19-tu Gren slem titulu u singlu, a šestu na Otvorenom prvenstvu Australije! Ona je u finalu bila bolja od Marije Šarapove u dva seta - 6:3 7:6 (7:5). Ruskinja tako nije uspela da prekine dve negativne tradicije - seriju poraza od mlađe Vilijamsove (ovo je čak 16-ti u nizu, Marija je bez pobede od 2004.) i prokletstvo "neparnih godina" (Šarapova nikad nije osvojila Gren slem u tim godinama).

serena i marija sa peharima

Serena je pred duel već obezbedila sebi alibi u slučaju eventualnog poraza. Njena navodna prehlada je onemogućila da pruži maksimum u polufinalu itd, itd. Naravno, nije joj prvi put da se tako ponaša, ali je čudno koliko puta je takva slična priča prošla kod protivnica. Najbolje, izgleda, takvo prenemaganje Amerikanke "upali" kod Šarapove, koja nikako da odigra svoj najbolji tenis protiv šest godina starije Serene i prekine taj neobjašnjiv niz poraza, jer ipak se radi o prvoj i drugoj teniserki sveta.

Ponovo je odlučujući faktor meča bio ubitačan servis Serene - neverovatnih 18 asova (uključujući i neodbranjivi udarac na meč-lopti u taj-breku drugog seta) i realizacija prvog početnog udarca od čak 84%. Šarapova je uspevala da kontroliše igru samo kada bi Serena promašila prvi servis (15/24 poena tj. 62% za Mariju na drugi servis protivnice), ali sa gotovo dve trećine ubačenih prvih servisa mlađa Vilijamsova joj nije dozvolila da iskoristi tu jedinu slabost u igri.

finalisti muškog dubla

Potpuno neočekivano finale u muškom dublu, između parova koji nisu bili ni u širem krugu favorita za titulu, donelo je veliku radost za Italiju. Simone Boleli i Fabio Fonjini bili su uspešniji od Francuza Nikole Maija i Pjer-Iga Erbera u dva rezultatski identična seta - 6:4, 6:4. Italijani su loše započeli finalni duel, prvi su izgubili servis i gubili su sa 1:3 u prvom setu, međutim, uspeli su da naprave potpun preokret u tom delu igre i dobiju ga sa 6:4. Osokoljeni takvim epilogom prvog seta, još lakše su izašli na kraj sa protivnicima u drugom delu igre. Boleli i Fonjini su tako prekinuli post Italijana koji je trajao od davne 1959. godine, kada su na "Rolan Garosu" slavili Nikola Pjetranđeli i Orlando Sirola.

Mora se konstatovati da je ovo jedan od onih trijumfa u sportu ostvarenih uz ogromnu naklonost Fortune. Boleli i Fonjini nisu bili nosioci, a do titule su došli ne porazivši nijedan dubl iz najužeg kruga favorita - neki drugi parovi iznenadili su braću Brajan, Zimonjića i Kurešija, Nestora i Bopanu itd. Ova pobeda Italijana pomalo liči na neočekivano slavlje Francuskinje Marion Bartoli na Vimbldonu 2013, kada je došla do Gren slem titule ne pobedivši ni jednu igračicu iz top20.

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor