Blog

ODRŽAN 29. BEOGRADSKI MARATON: Preko 20.000 učesnika, loši rezultati zbog velike vrućine

ODRŽAN 29. BEOGRADSKI MARATON: Preko 20.000 učesnika, loši rezultati zbog velike vrućine

Beograd je još jednom, 29. put, bio organizator maratona, koji je ovoga puta održan u teškim vremenskim uslovima. Po nesnosnoj vrućini, logično, najbolje su se snašli takmičari iz Afrike, pa su oba trofeja „Fred Lebou”, namenjena pobednicima Beogradskog maratona, pripala kenijskim trkačima.

U muškoj kokurenciji slavio je Abel Kibet Rop, a kod dama Stela Džepngetič Barsosio.

kenijac rop

Po sunčanom i izuzetno toplom vemenu (do 27 stepeni iznad nule) Rop je pobedio s 2:23,58, sa gotovo pet minuta prednosti ispred zemljaka Mozesa Kiprutua Kibireoa (2:28,49), dok je treće mesto osvojio Mađar Tamaš Nađ pretrčavši stazu u vremenu 2:36,19.

kenijka stela
Stela Džepngetič Barsosio je slavila u vremenu 2:43,41. Drugo mesto osvojila je takođe Kenijka Helen Kimutai Kepkosgei s 2:49,03, a treće, posle dosta odustajanja kvalitetnih takmičarki i diskvalifikacija, Tanja Ivandić (SAD) s očajnih 3:17,29.

„Prezadovoljan sam pobedom, jer je trka bila zaista naporna zbog visoke temperature. Ovo mi je drugi maraton i druga pobeda u kratkom vremenu pa sam zato još zadovoljniji" – rekao je Rop koji je pre dve nedelje pobedio na Solunskom maratonu s 2:17,41.

Dve trke u samo dve nedelje imala je i Stela Džepngetič Barsosio koja je 3. aprila pobedila u mestu Debno u Poljskoj, tada sa novim ličnim rekordom – 2:33,13.

U polumaratonu, u konkurenciji dama pobedila je u vremenu 1:21,33 crnogorska olimpijka Slađana Perunović, a kod muškaraca prvo mesto osvojio je učesnik maratonske trke na Olimpijskim igrama u Londonu, naš Darko Živanović.

bg maraton cilj

Živanović je do trećeg trijumfa na Beogradskom maratonu došao rezultatom od jednog sata, 10 minuta i 34 sekunde, što je za 23 sekunde bilo bolje vreme od drugoplasiranog Srđana Samardžića (BiH). Treće mesto zauzeo je Velimir Bojović vremenom od 1:13:00.

"Teška trka za mene u veoma teškim uslovima. Pohvalio bih odličnu organizaciju maratona. Veoma sam srećan što sam završio prvi, sam sebe sam pobedio", rekao je Živanović posle trke.

U ženskoj konkurenciji Slađana Perunović je bila brža od Nevene Jovanović 1:25:24 i Natalije Ćulafić 1:28:30.

"Maraton je bio veoma težak, nisam jurila rezultat, već samo da ostvarim pobedu. Konačno sam trijumfovala u polumaratonu, pošto sam na prethodna dva bila veoma blizu", izjavila je Perović.

Na 29. Beogradskom maratonu učestvovala su 902 takmičara u maratonu i 4.937 u polumaratonu iz 60 zemalja, još 216 učesnika u polumaratonskim štafetama i oko 20.000 građana u trci zadovoljstva na 5 km.

 

 
Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor