Blog

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U PEKINGU: Ivana do bronze skokom od preko sedam metara

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U PEKINGU: Ivana do bronze skokom od preko sedam metara

Ivana Španović osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Pekingu! Najbolja srpska atletičarka skakala je fantastično, preletela je po prvi put u karijeri magičnu granicu od sedam metara i to dva puta, u dužini novog nacionalnog rekorda 7,01 m i malo sreće je nedostajalo da se nađe možda i na najvišoj stepenici pobedničkog postolja. Ipak, takmičarke iz Amerike i Britanije su, na prilično čudan način, pretekle našu herionu. Naravno, treće mesto na svetu u skoku udalj, jednoj od elitnih disciplina "kraljice sportova", svakako je još jedan ogroman uspeh za Španovićku, koja ima samo 25 godina i već jako bogatu riznicu medalja, a još puno puno uspeha je očekuje u budućnosti.

Zahvaljujući Ivani, Srbija se našla među 37 zemalja koje su osvajale odličja u Pekingu, a zna se da je atletika sport koji je popularan na celoj planeti i konkurencija je izuzetno jaka u svim disciplinama.

ivana

Španovićeva je već u prvoj seriji ostvarila rekordnu daljinu od 7,01 metara i bila vodeća sve do trećeg skoka, kada je naturalizovana Britanka, rodom sa Barbadosa, Šara Proktor, skočila iznenađujući lični rekord od 7,07 m i nadmašila srpsku takmičarku. Proktorova ove godine nije imala mnogo dobrih skokova, uglavnom je na mitinzima osvajala 5-6 mesto i zato se nije očekivalo da će na Svetskom prvenstvu iskazati toliki napredak u odnosu na najbolje ovogodišnje rezultate, ali...

Kada se već činilo da će Ivana stići do srebrnog odličja, u poslednjoj seriji Amerikanka Tijana Bartoleta, koja u prvih pet serija nijednom nije preskočila sedam metara, skače neverovatnih 7,14 m i stiže do zlata. Čudan i šokantan rasplet finala skoka udalj. Srpska takmičarka je pokušala sve, u poslednjem skoku ponovila je rekordni rezultat od 7,01 metara, ali je morala da se zadovolji bronzom. Ogroman uspeh, ali čini se da i Španovićeva sama nije bila zadovoljna trećom pozicijom i načinom na koji se našla na najnižoj stepenici pobedničkog postolja.

Ivana je odbranila bronzu sa prethodnog Svetskog prvenstva na otvorenom, koje je održano u Moskvi 2013. godine. Tada je ušla u istoriju kao prva srpska atletičarka koja je osvojila medalju na Šampionatu sveta. U martu ove godine rođena Zrenjaninka je na prvenstvu Evrope u Pragu postavila dvoranski rekord Srbije (6,88m) i osvojila zlatnu medalju.

Veliki talenat Ivana je pokazivala još u juniorskim danima. Bila je kadetska vicešampionska sveta 2007, a svetska juniorska šampionka u skoku udalj postala je godinu kasnije, sa, za taj uzrast, fantastičnih 6,61 metara. Bila je šampionka Univerzijade u Beogradu 2009. sa 6,64 m i juniorska viceprvakinja "Starog kontinenta", koje je održano u Novom Sadu iste godine, sa 6,71 m.

Sledeća važna stanica u karijeri mlade Zrenjaninke je Rio. Osvajanje olimpijskog odličja je san svakog sportiste, a Španovićeva je svakako jedan od glavnih aduta Srbije. Poseban motiv za Ivanu je činjenica da ni Srbija, a ni bivša Jugoslavija nemaju nijednu medalju u "kraljici sportova", pa bi, eventualnim uspehom, još jednom ušla u istoriju srpskog sporta.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor