Blog

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U PEKINGU: Kenija i Jamajka ispred Amerike

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U PEKINGU: Kenija i Jamajka ispred Amerike

Spuštena je zavesa na još jedno veliko sportsko nadmetanje u 2015. godini, Svetsko prvenstvo u atletici na otvorenom. Srpska reprezentacija, koja nas je poslednjih godina navikla na vrhunske rezultate, ovoga puta nije bila toliko uspešna, ali nema ni razloga za nezadovoljstvo. Bronzana medalja Ivane Španović u skoku udalj, uz novi nacionalni rekord od preko sedam metara, kao i odlično sedmo mesto u bacanju kugle Asmira Kolašinca, svakako su dovoljni da Peking ipak ostane u prijatnoj uspomeni našim ljubiteljima "kraljice sportova".

ivana

Da podsetimo, Srbija je jedina dva odličja na Svetskim šampionatima u atletici na otvorenom osvojila upravo na prethodnom, održanom 2013. u Moskvi, kada je takođe Ivana Španović bila bronzana u skoku udalj, a isti podvig je ostvario i Emir Bekrić na 400 metara sa preponama. Interesantno je da bivša Jugoslavija, nije imala nijednu medalju u atletici, ne samo na Svetskim prvenstvima na otvorenom, već ni na Olimpijskim igrama.

bilans medalja

Amerikanci su, baš kao i u Rusiji, i u Kini doživeli neočekivan "hladan tuš" i zauzeli tek treće mesto u generalnom plasmanu, iza Kenije i Jamajke, siromašnih zemalja čiji je kompletan društveni bruto proizvod manji od količine novca koji SAD izdvajaju za sport koji im donosi najveći prestiž i najviše olimpijskih i svetskih odličja.

bolt

Najzaslužniji za ovakav rasplet je, naravno, najbolji sprinter svih vremena Jusein Bolt, koji je trijumfovao i na 100 i na 200 metara, a presudio je i da štafeta Jamajke na 4x100 metara bude najbolja. U sve tri discipline Bolt je odbranio titulu, došao do cifre od jedanaest zlatnih medalja na šampionatima planete na otvorenom. Dvostruki svetski rekorder u sprintu pokazao je da još uvek nema nameru da prepusti svetski tron nekom drugom, makar ovaj imao obilatu "pomoć prijatelja" u vidu kojekavih "proteina", "vitamina", "suplemenata" i ostalih "dostignuća" sportske "medicine".

iton

Za utehu Amerikancima, ostaje činjenica da je njihov najbolji atletičar, desetobojac Ešton Iton, jedini uspeo da obori svetski rekord u Pekingu i to u najtežoj disciplini "kraljice sportova". On je zabeležio rezultat od neverovatnih 9.045 poena, šest više od prethodnog rekorda, koji je takođe bio u njegovom vlasništvu. Posebno je impresivan Iton bio u trci na 400 metara, u kojoj je zabeležio lični rekord od tačno 45 sekundi. Taj fanatastičan rezultat doneo mu je čak 1.060 poena, presudnih za pomeranje "granice snova". Iton je od Svetske atletske federacije (IAAF) za ovaj podvig nagrađen sa 100.000 američkih dolara.

jego

Iako smo od Kenijaca navikli da dominiraju u trčanju na srednjim i dugim "prugama", ovoga puta je njihov najzapaženiji takmičar bio bacač koplja Džulijus Jego. Omaleni, ali izuzetno snažni Jego je do zlata u elitnoj bacačkoj disciplini stigao fantastičnim hicem od 92,72 metra, što je treći rezultat svih vremena. U dugoj atletskoj istoriji ispred kenijskog "kopljaša" su samo legendarni Čeh Jan Železni (98,48m iz davne 1996) i Finac Aki Parvijainen (93,09m iz 1999).
 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor