Blog

ŽREB ZA SVETSKO FUDBALSKO PRVENSTVO U RUSIJI: Srbija u najslabijoj kvalifikacionoj grupi

ŽREB ZA SVETSKO FUDBALSKO PRVENSTVO U RUSIJI: Srbija u najslabijoj kvalifikacionoj grupi

Fudbalska reprezentacija Srbije bila je veliki miljenik Fortune na žrebanju grupa za kvalifikacije za naredno Svetsko prvenstvo, koje će se održati 2018. u Rusiji. Naša selekcija igraće u grupi D, najslabijoj od ukupno devet u evropskoj zoni kvalifikacija. Rivali srpskih fudbalera su nacionalni timovi Velsa, Republike Irske, Austrije, Gruzije i Moldavije.

grupe D E F

Nema nikakve sumnje da je ovo najpovoljniji žreb za neko veliko takmičenje u istoriji, ne samo Srbije, već i bivše Jugoslavije. U slavno doba srpskog fudbala mogli bismo već unapred da upišemo maksimalnih 30 bodova, uz gol-razliku od minimum +20. Nažalost, ta vremena su sada već davna prošlost, srpski fudbal je dotakao dno i možemo samo sa setom da se podsećamo tih lepih dana i pripovedamo o njima na bajkovit način. Danas zvuči prilično neverovatno da smo dva puta bili polufinalisti Mundijala, isto toliko puta vicešampioni Evrope, da imamo čak pet olimpijskih medalja u najpopularnijem sportu na planeti (jedno zlato, tri srebra i jednu bronzu).

srbija fudbal

Nažalost, ni protiv ovakvih nižerazrednih protivnika ne smemo sa sigurnošću reći da će srpska reprezentacija uspeti da izbori prvo mesto u grupi i put u Rusiju.Trenutna realnost je takva, da Srbija u konkurenciji selekcija koje takođe nisu baš neki timovi ekstra klase (Portugalije, Danske, Albanije i Jermenije), čvrsto drži "fenjer" u grupi I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016, i sa učinkom od -2 boda je najgora evropska reprezentacija, lošija čak i od državice poznate po filateliji i po učešću u nekadašnjim "Igrama bez granica", San Marina.

Bruka i sramota, kako za Fudbalski savez Srbije sa Tomislavom Karadžićem na čelu, tako i za srpske reprezentativce, koji su takođe odgovorni za ovakav debakl, jer ne pokazuju dovoljno poštovanja prema nacionalnom dresu.

Da li se od tih istih fudbalera, koji nižu poraz za porazom, može očekivati da zablistaju u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji? Teško. Očigledno je neophodno značajno podmlađivanje reprezentacije, "sveža krv" iz trofejnih mlađih selekcija, a velikoj većini iskusnih internacionalaca treba se zahvaliti na svemu što su dosad učinili za Srbiju. Naravno, uz novog selektora, pošto se ni Radovan Ćurčić nije proslavio u ulozi prvog trenera reprezentacije.

Ako je Srbija u "grupi života", onda je grupa A svakako "grupa smrti": Holandija, Francuska, Švedska, Bugarska, Belorusija i samo jedan autsajder za popravljanje gol-diferencije, Luksemburg.

grupe A B C

Žreb nije bio naklonjen ni Hrvatskoj, koja je u veoma izjednačenoj grupi I sa Ukrajinom, Turskom, Finskom i Islandom, selekcijama koje po stilu igre nikako ne odgovaraju "šahovničarima".

grupe G H I

Rusija, kao domaćin, prva se kvalifikovala za Mundijal. Pridružiće joj se devet selekcija pobednica grupa. Osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija igraće baraž, koji će dati još četiri zemlje učesnice Svetskog prvenstva sa "Starog kontinenta".

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor