PRIVATNI SMEŠTAJ APARTMANI VRDNIK FRUŠKA GORA

PRIVATNI SMEŠTAJ APARTMANI VRDNIK FRUŠKA GORA

Apartmani sobe smeštaj prenoćište
Fruška Gora, Banja Vrdnik

Banja Vrdnik – prepoznatljivo mesto na turističkoj karti Evrope

Banja Vrdnik je smeštena na južnim padinama Fruške gore. Prostire se na nadmorskoj visini 181-260 metara. Banja leži u središnjem delu Srema. Naselje se razvilo na stranama dolinskih potoka, a međurečja ovih tokova daju terenu zatalasan izgled. U ovom naselju ima i strmih ulica i kuća na razvođima. Naselje Banja Vrdnik je saobraćajno dobro povezano na istoku preko Rivice sa Irigom i putem Novi Sad-Irig-Ruma sa autoputem Beograd-Zagreb, na zapadu preko Jaska sa Sremskom Mitrovicom i autoputem Beograd-Zagreb, kao i putem Novi Sad-Rakovac-Vrdnik i putem Banja Vrdnik-Ruma i autoputem Beograd–Zagreb. Banja Vrdnik ima sunčanu, prisojnu ekspoziciju. Venac Fruske gore štiti Banju Vrdnik od upada hladnih vazdušnih masa sa severa što omogućava veliki broj sunčanih dana, a zbog povećane i učestale koncetracije ozona smatraju je i vazdušnom banjom. Prvi pisani podaci o Vrdniku datiraju s početka XIV veka, tačnije iz 1315. godine.

U popisu fruškogorskih manastira, manastir Ravanica datira iz 1753. godine. Zabeleženo je da je manastir osnovao knez Lazar. Istorijski izvori ne potvrđuju to da je on ktitor manastira, kao sto je ktitor Ravanice u Srbiji. Manastir se prvi put pouzdano pominje 1589, godine, sto znači da je star 410 godina. U manastirskoj riznici čuvane su do Drugog svetskog rata dragocenosti: originalna odeća kneza Lazara, pokrov za lice kneza Lazara itd.

Vrdnička kula je značajan istorijski spomenik. Istraživanja su pokazala da temelji potiču iz rimskog doba. Prema nekim podacima graditelj kule bio je rimski car Probus vec 287. godine. Kasnije izgrađeno utvrđenje, od kojeg je ostala danasnja kula, prema podacima mađarskih istoričara, nastalo je u XIV veku. Ovo utvrđenje (Castellum Rednek) imalo je ulogu zaštite Vrdnika a možda i Sirmijuma (Sremske Mitrovice) od napada.

Danas, naselje Banja Vrdnik, u kojoj je smeštena specijalna bolnica za rehabilitaciju, sa dobro organizovanim privatnim smeštajem u domaćoj radinosti pruža vrlo solidnu osnovu za smeštaj i boravak turista.

Tagovi: apartmani Srbija, apartmani Banja Vrdnik, apartmani  Fruška Gora, apartmani Vojvodina, apartmani Srem, apartmani blizina Novog Sada, apartmani blizina Beograda, vile Vrdnik Fruška Gora, vila Vrdnik Fruška Gora, banje  Fruška Gora, banja Vrdnik Fruška Gora, vile Vojvodina, vile Srem, vile Novi Sad, privatni smeštaj planina, privatni smeštaj Vojvodina, privatni smeštaj Srem, privatni smeštaj Novi Sad, privatan smeštaj Vrdnik Fruška Gora, privatni smeštaj Vrdnik Fruška gora, privatni smeštaj Vojvodina, privatni smeštaj Srem, banjski turizam Fruška gora, banjski turizam Vrdnik, banjski turizam Srem, banjski turizam Vojvodina, banjski turizam Srbija, lečilište banja Vrdnik, lečilište Srem, lečilište Fruška gora, lečilišta Vojvodina, lečilišta Srem, lečilišta Srbija, banje Fruška gora, banje Vojvodina, banja Srbija, banje Srbija, letnji i zimski odmor Vrdnik Fruška Gora, letnji i zimski odmor Vojvodina, letnji i zimski odmor Srem, letnji i zimski odmor Novi Sad, letnji i zimski odmor Beograd, planinski turizam Vrdnik, planinski turizam Fruška gora.